Vakantie op St. Thomas en St. John
Door: Annemiek
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
21 December 2014 | Amerikaanse maagdeneilanden, Charlotte Amalie
We waren aan het eind van de middag in ons hotel, en nadat we ingecheckt waren en even van het meest geweldige uitzicht uit een hotel ooit hadden genoten, hebben we onze zwem- en snorkelspullen bij elkaar gezocht en zijn we naar Coki Beach gereden om nog snel even een beetje te snorkelen en daarna met een drankje op het strand te zitten. Aaah, vakantie!
Op onze eerste volle dag in St. Thomas hebben we prompt het eiland weer verlaten. Er stond voor later flink wat regen op de voorspelling, en aangezien het die dag nog mooi zonnig zou zijn wilden we daar goed gebruik van maken door te gaan snorkelen in Leinster Bay, wat één van de mooiste plekjes daarvoor zou zijn. Ondertussen hebben we wel gemerkt dat je het niet al te nauw moet nemen met de weersvoorspelling, want de meeste regen is helemaal niet gevallen, maar dit plekje hadden we in ieder geval al gezien! En inderdaad was het snorkelen rond Waterlemon Cay helemaal geweldig, echt het mooiste dat we ooit gezien hebben! Behalve een boekje om te weten wat voor vissen je ziet had je daar ook een boekje nodig voor alle verschillende soorten koraal! Het was voor het eerst dat we zoveel soorten zagen, en ook allemaal levend. Paarse en groene sea fans, brain coral in allerlei soorten en maten, koraal met vingers en koraal dat eruit ziet als orgelpijpen, en het meeste van alles mooi gekleurd en zo rustigjes meedeinend met de golven. En daartussen heel veel zee-egels, allerlei gekleurde vissen, een hele grote zeester, twee gevlekte adelaarsroggen (cool!!), en we zagen de grootste schildpad ooit, in gezelschap van twee vissen die wel aan het schild gekleefd leken te zitten. Danko noemde het een ‘visdekschip’, waar ik prompt de slappe lach van kreeg. Niet handig als je probeert te zwemmen zonder water in je snorkelbril te krijgen, en ik kwam een poosje niet verder dan alleen heel hard te lachen, hahaha!
De volgende dag was er een high surf warning, en dus dachten we ergens te gaan body boarden. We hadden alleen al snel in de gaten dat ‘high surf’ in deze eilanden niet hetzelfde is als high surf in Hawai’i, en onze body boards zijn dan ook in de auto gebleven. In plaats daarvan zijn we naar Magens Bay gereden, wat geadverteerd wordt als één van de tien mooiste stranden ter wereld. We hebben er leuk een beetje in de golven gedobberd en daarna lekker op het strand gezeten met een Painkiller, één van de lokale cocktails, mmm :-). Zelfs enigszins onder de invloed van de rum vonden wij dat we wel mooiere stranden gezien hebben, al was dit ook lang niet verkeerd natuurlijk!
Als je het hebt over mooie stranden hadden we een dag later beter gekozen. We gingen weer naar St. John, en deze keer was Trunk Bay de bestemming. Een heel mooi wit strand met hartstikke blauw water, en een klein eilandje in de baai om omheen te snorkelen. Het zicht was er iets minder goed dan in Leinster Bay, maar zulk helder water als daar hebben we dan ook nog niet vaak gezien! We hebben er een beetje gesnorkeld en daarna lekker in de zon op het strand gezeten, met in de verte uitzicht op wat andere eilandjes en net achter de branding springende vissen en vissende pelikanen.
Op zondag was het voor de eerste keer een beetje regenachtig, en een mooie gelegenheid om lekker uit te slapen. Na wat omzwervingen zijn we die middag naar Sapphire Beach geweest. Op het strand hadden we het ongenoegen van sand flies, wat een akelige dingen! Het zijn zulke kleine vliegjes dat je ze bijna niet ziet, maar het jeukt verschrikkelijk als ze je eenmaal te pakken gehad hebben. We zijn dan ook zo snel mogelijk het water ingegaan, waar we leuk gesnorkeld hebben en onze eerste conch hebben gezien (een soort zeeslak in een grote schelp).
Voor maandag werd regen voorspeld, en inderdaad werden we wakker met een flink gekletter tegen het raam. Het leek bij een buitje te blijven, en dus namen we aan het eind van de ochtend nog een keer de veerboot naar St. John. Het plan was om eens wat meer van het eiland te gaan bekijken, en we zijn dwars over het eiland naar het meest oostelijke punt gereden. En als we dachten dat we al wel wat steile weggetjes gezien hadden, dan hadden we het mis! We hebben wat van de steilste stukken ooit gereden, steil genoeg dat ik af en toe een half schietgebedje deed dat de auto maar tot bovenaan zou komen, of niet door de remmen zou schieten als het weer omlaag ging. En dat alles in een flinke tropische bui, want ongeveer zodra we van de veerboot waren begon het harder, en harder, en harder te regenen. Dat had eigenlijk ook wel iets, alleen wat we dus niet hadden was enig uitzicht van de bergen over Coral Bay. Wat we wel zagen waren best een boel wilde ezeltjes, die we aan de andere kant van het eiland ook al gezien hadden.
Nadat we op het meest oostelijke punt waren geweest zijn we teruggereden richting Leinster Bay om de ruïnes van de Annaberg suikerplantage te bekijken, want daar hadden we een paar dagen eerder geen tijd voor genomen. Het was leuk om er even rond te lopen, en daarna zijn we verder gereden naar Francis Bay om te gaan snorkelen. Precies toen we daar aankwamen kwam de zon door de wolken, daar hadden we mooi geluk mee. We zijn alleen nog nooit zo snel het water ingesprongen, want we werden gewoon belaagd door hordes sand flies, ugh, wat een ondingen! We hebben een heel stuk gezwommen, en we hebben een stuk of vier schildpadden en nog meer pijlstaartroggen gezien, erg gaaf! En we zagen voor het eerst pijlinktvissen, wat een malle beesten zijn dat! Het is de eerste ‘vis’ die we voor- en achteruit hebben zien zwemmen!
De volgende dag varieerde het weer tussen bewolkt, motregen, plensbui en regen in zulke hoeveelheden dat we helemaal geen uitzicht meer over hadden vanaf ons balkon. We hebben dus lekker een dagje niks gedaan, en het plan was om een beetje gaan winkelen in Charlotte Amalie. Het is de populairste haven voor cruiseschepen in het Caraïbisch gebied, met de bijbehorende hoeveelheid winkels zodat al die toeristen hun geld uit kunnen geven. Alleen – en dat hadden we kunnen weten – waren het vooral winkels met sieraden, horloges, drank, en souvenirs. Het eerste winkelcentrum was vlakbij de aanlegplaatsen voor de cruiseschepen, dus daar zijn we ook even een kijkje gaan nemen. Als je die dingen van een afstandje ziet zie je toch niet echt goed wat voor enorme gevaarten dat eigenlijk zijn!
We zijn ook nog even in het centrum wezen kijken, maar daar vonden we dezelfde soort winkels. En ze waren allemaal aan het sluiten, want de cruiseschepen (en de bijbehorende massa’s mensen) waren aan het vertrekken. We zijn dus maar een restaurant gaan opzoeken om iets te gaan eten, en toevallig liepen we ergens naar binnen waar ze op dinsdags kreeft in de aanbieding hadden. Dus aten wij heel decadent kreeft voor het avondeten! Lekker!
De volgende dag zijn we nog een keer ‘naar de stad’ gereden want we wilden Bluebeards en Blackbeards Castles bekijken. Bluebeards Castle was een toren met een hotel er omheen gebouwd, waar we een foto van gemaakt hebben en daarna meer tijd besteed hebben aan het mooie uitzicht over de haven. Het bezoek aan Blackbeards Castle was nog korter, want we hadden geen zin om er entreegeld voor te betalen. Fort Christian stond in de steigers, dat vond ik wel jammer, dus toen was het tijd voor plan B: het strand! Deze keer Smith Bay, waar Danko een hele grote inktvis zag, natuurlijk net toen hij geen fototoestel bij zich had, want die had ik ook wel willen zien!
Eergisteren zijn we nog een keer naar St. John geweest, naar een andere plek waar je goed kon snorkelen: Yawzi Point. Dit is aan de zuidkant van het eiland, dus namen we nog een keer de weg naar Coral Bay, en daarna werd de weg steeds smaller en bochtiger, totdat we op een zandweg uitkwamen. Op een gegeven moment hebben we de auto maar geparkeerd omdat de gaten en kuilen wel erg groot werden. Het was nog maar een klein stukje lopen totaan Little Lameshur Bay, een kleine baai met een leuk strandje. En het snorkelen aan het uiteinde van de baai was inderdaad super! Hele grote rotsen met alle mogelijke soorten koraal, en veel groter dan we het ooit gezien hadden omdat het op dat punt wat dieper was. Het was net alsof we door een onderwater-arboretum zwommen! Er zaten ook een grotere maat vissen, en na een poosje zwemmen zag Danko zelfs een best grote verpleegsterhaai! Daar hebben we wel een poosje naar gekeken – van een afstandje! – wat een beest!
Na het zwemmen hebben we nog eventjes op het strand gezeten, en dat is ook wat we gisteren het grootste gedeelte van de middag gedaan hebben. We zijn uitgecheckt uit ons hotel, hebben een poging gedaan om het uitzichtpunt op het hoogste punt van het eiland te vinden, en daarna hebben we lekker lui bij Magens Bay op het strand gelegen (en iets minder lui heb ik ook de hele breedte van de baai heen en weer gezwommen :-)) en we hebben de middag afgesloten met nog een Painkiller-cocktail op het strand. En dat was gewoon al de laatste volle vakantiedag, want vanmiddag vliegen we alweer naar huis! Dat ging heel erg snel, maar dat heb je als je het erg naar je zien hebt :-).
22 December 2014 - 22:58
Mam.:
Hallo Annemiek!
Wat hebben jullie mooie foto's kunnen maken van de prachtige natuur en van speciale dieren!
Het lijken wel beelden uit een natuurdocumentaire!
Wat fantastisch om dit allemaal in het echt te zien!
Liefs, Mam. -
23 December 2014 - 11:08
Bernadette Eaglen:
Ik ben het helemaal met je moeder eens.
Maar geloof het of niet, bij tuincentum Borghuis wees ik kleinzoon Stijn deze zwart met witte stippen platvis in het aquarium aan. En dat zomaar in Deurningen.
Annemiek en Danko, dank voor jullie mooie kaart, fijne feestdagen en misschien tot gauw weerziens.
Groet,
Bernadette -
24 December 2014 - 07:43
Anne Lemm, Weeze:
Liebe Annemiek, Dir und Danko wünschen wir ein frohes Weihnachtsfest und ein gesundes, glückliches neues Jahr. Und danke für die vielen schönen Reiseberichte!
Grüße vom Niederrhein-
Wolfgang und Anne Lemm -
24 December 2014 - 19:32
Annemiek Kamphuis:
We waren ook op een erg mooie plek op vakantie, mooie foto's maken gaat dan bijna vanzelf!
Danke schön Anne! Wir wünschen euch dasselbe!