Inauguration day - Reisverslag uit Boulder, Verenigde Staten van Annemiek Kamphuis - WaarBenJij.nu Inauguration day - Reisverslag uit Boulder, Verenigde Staten van Annemiek Kamphuis - WaarBenJij.nu

Inauguration day

Door: Annemiek

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

20 Januari 2009 | Verenigde Staten, Boulder

Vanmorgen hebben we ons ontbijt voor de televisie gegeten. Ik had de inauguratie-uitzending ingeprogrammeerd en de Tivo was al een poosje aan het opnemen, dus konden we mooi door sommige oninteressantheden heenspoelen en live de inauguratie bekijken. Het eerste wat in beeld kwam was de werkelijk enorme mensenmenigte op de Mall, daar viel mijn mond wel even van open! Blijkbaar waren er net zoveel politie- en secret service mensen op de been om alles in goede banen te leiden als dat er Amerikaanse troepen in Afghanistan gelegerd zijn. Later kwamen er foto's voorbij van de inauguratie van Bush vier jaar geleden: er waren nu een miljoen (!) meer mensen, in 2005 was de Mall zo ongeveer leeg!
Ik vond het bijzonder om te zien, wel jammer dat het afleggen van de eed niet helemaal vlekkeloos ging. Blijkbaar vergiste de Chief Justice zich in de woordvolgorde waardoor Obama in de war raakte. De speech vond ik indrukwekkend, met nog behoorlijk wat verwijzingen naar het niet-zo-geweldige beleid van Bush. Nu is er een president en first lady waar ik een heel stuk gelukkiger mee ben dan met de Bushes! Tussen de plechtigheden door liet men af en toe beelden zien van de enorme verhuizing inclusief schilderwerk in het Witte Huis. Ik had er nooit bij stil gestaan hoe dat eigenlijk gaat, maar ik was wel verbaasd dat dat allemaal op één ochtend gebeurt! Net zoals dat ik niet wist dat de oud-president zo ongeveer per direct de stad verlaat, zo leer je nog eens iets!

Wat het weer betreft had men in Washington wel wat van de zon kunnen gebruiken die wij de afgelopen paar dagen gehad hebben. We hadden een lang weekend vanwege Martin Luther King day, en het weer had niet beter kunnen zijn! Tussen de 15 en 20 graden, en tegen de 25°C op ons terras omdat de warmte achter de schutting blijft hangen. We hebben dus heel veel gefietst (in korte mouwen en een korte broek, in januari!) en heel veel buiten in de zon gezeten. Eigenlijk zouden we gisteren met Hans gaan skiën, maar daar was het toch echt veel te lekker weer voor (zelfs in de skigebieden was het boven nul)! Vandaag was het 18°C graden en voor morgen voorspellen ze 21°C. Ik weet nu al dat ik een verschrikkelijk lang eind ga fietsen morgen!

• 25 Januari 2009 - 19:10

Willem Marcelis:

Om jaloers op te worden, dat weer dus. Maar ook het gevolg van de global warming als je in de winter dit treft. Ligt er hoger op nog wel sneeuw in de Rockies?

Het ga je goed.