Die Schweiz, Suisse, Svizzera en Fischen
Door: Annemiek
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
18 Juni 2016 | Zwitserland, Glattbrugg
Op het vliegveld hebben we onze auto opgehaald, waar we gelukkig precies met alle spullen en drie man in pasten, en zijn we naar Villigen gereden. Daar deden we iets langer over dan we gedacht hadden, maar we waren echt nog net op tijd om nog iets voor het middageten te kunnen eten in het hotel. Mmm, Zwitserse stokbroodjes met ham, dat smaakte erg goed! ’s Avonds hebben we nog een keer heerlijk gegeten – ik moet zeggen dat dat één van de dingen was waar we wel naar uitgekeken hebben voor deze reis, het lekkere brood en de Europese keuken!
Op donderdag en vrijdag hadden Danko en Jeremy afspraken op het Paul Scherrer Instituut, en heb ik wat gewerkt-op-afstand, en gezocht naar een vakantiebestemming. Uiteindelijk vonden we een goed plekje in Lugano, niet al te ver zuidelijk maar wel ver genoeg voor palmbomen en Italiaans sprekende Zwitsers, en met flink wat betere weersvoorspellingen dan voor de rest van de Alpen.
Op zaterdag zijn we naar Genève gereden, want de volgende afspraken voor de heren waren op het CERN. Maar dat was pas op maandag, en we zijn eerst op zatedagavond heel gezellig wezen eten bij Herman en Albertine. Op zondagmiddag zijn we met z’n drieën de stad in geweest en hebben we een wandeling langs het meer gemaakt, naar aanbeveling heerlijk op het terras gezeten bij Bains des Paquis met uitzicht op de Jet d’Eau (de grote fontein), de busboot genomen en nog wat verder gelopen over de andere kade, een beetje rondgekeken in het oude centrum en uiteindelijk op een ander terras warm gegeten. We hadden er heel lekker weer bij, terwijl we overal om ons heen grote regen- en onweersbuien konden zien (en horen), dus daar hadden we mooi geluk mee!
De volgende dag hadden Jeremy en Dank afspraken op het CERN, ben ik bovenin de toren van de St. Pierre-kathedraal geweest en op dinsdag aan het eind van de ochtend zat het zakelijke gedeelte van de reis erop. Tijd voor vakantie!
We zijn via de Mont Blanc-tunnel en een een pauze voor broodjes in Chamonix naar Lugano gereden, waar we zijn ingecheckt in ons hotel/bejaarden- en verzorgingstehuis. Tot verbijstering van Danko, want ik had wel gezegd dat ik dat gelezen had, maar hij had gedacht dat ik een grapje maakte, hahaha! In ieder geval hadden we een mooi ruim appartementje met een fijn balkon in een ander gedeelte van het complex, en dat was een mooie uitvalsbasis om te fietsen! We zijn Monte Brè opgeweest, we hebben de heuvels en schattige dorpjes ten westen van de stad een beetje verkend, en op vrijdag zijn we de St. Gotthardpas en de Passo della Novara opgefietst. De St. Gotthardpas was gedeeltelijk een soort van kasseienweggetje, met behalve de nodige motoren erg weinig verkeer, en eenmaal boven hebben we heerlijk Kaffee und Kuchen gegeten. Daarna zijn we over de grote weg afgedaald en zijn we aan de volgende klim begonnen. Die ging eerst door een heel mooi groen valleitje, maar hoe hoger we kwamen hoe kaler en kouder het werd. Op een gegeven moment lag de sneeuw nog meters hoog naast de weg! Eenmaal boven zijn we dan ook snel weer omgedraaid, maar deze twee klimmen hadden we toch maar mooi gedaan!
Het weekend begon zoals voorspeld met een heleboel regen. Wij vonden het eigenlijk ook wel best om een dagje rust te houden, en toen het ’s middags helemaal weer was opgeklaard hebben we met een lekker zonnetje erbij een stukje om het meer heengereden. De dagen erna hebben we nog via kleine weggetjes een rondje door Italië gefietst en zijn we de St. Bernardpas opgereden, en op beide dagen hadden we de straat zo ongeveer voor ons alleen, zo weinig verkeer was er! De St. Bernardpas was erg leuk om te fietsen, en je weet dat je een flink stuk geklommen bent als je het dal waar je uit kwam niet meer kunt zien :-). Eenmaal boven leek het er wel op dat we het niet droog zouden houden, maar het begon pas een beetje te spetteren toen we eenmaal beneden weer in de auto zaten (met in de supermarkt gevonden schuimzoenen, mmm!).
We hebben best wel geluk gehad met het weer in en rond Lugano, want het regende toen we aankwamen en het werd ook weer slechter net toen we weer weggingen. We zijn over de St. Bernardpas naar Duitsland gereden en toen regende het wel. Helemaal bovenaan kwamen we zelfs nog een volkomen doorweekte fietser tegen, brrr!
Aan het eind van de middag waren we in Fischen, en konden we Hetty en Chris weer eens zien, die daar juist deze week op vakantie waren. Dat kwam toevallig zo uit, en dus konden we leuk samen eten, een paar uitjes maken en ’s avonds gezellig samen drankjes drinken!
Danko had in Lugano onze spullen zo in de auto weten te doen dat het niet nodig was om de fietsen weer helemaal in de fietskoffers te pakken, en dus konden we die in Fischen ook nog een paar keer gebruiken :-). En we hebben een ‘bergwandeling’ gemaakt, door met de gondel naar het op één na hoogste station op de Nebelhorn te gaan en vanaf daar omlaag te wandelen. Heel toepasselijk in de mist, en dat had ook wel wat, want dat hebben we thuis niet!
Vandaag was het tijd om alles in te pakken, in de hoop dat we geen al te zware koffers zouden hebben. We hebben allebei nieuwe bergschoenen en gewone schoenen gekocht in de uitverkoop in Oberstdorf, maar omdat we niet met dat soort plannen waren vertrokken moesten we dus even bekijken hoe dat allemaal in onze bagage ging passen. Aan het begin van de middag hebben we afscheid genomen van Chris en Hetty en zijn we teruggereden naar Zürich, en dan vliegen we morgen weer naar huis!